CARA MEMBUAT TELUR MASIN MENGGUNAKAN TELUR AYAM DAN GARAM KASAR
KONGSI INFO ingin mengongsikan resepi saudara Are Peace membuat telur masin dengan menggunakan telur ayam dan juga garam kasar. Kebiasaannya, telur masin dibuat menggunakan telur itik dan disalut dengan arang bercampur garam. Berikut adalah senarai bahan-bahan dan cara-cara membuat telur masin.
BAHAN-BAHAN :
- 30 biji telur ayam
- 1 kg garam kasar
- air secukupnya (sehingga telur tenggelam)
- 1 kg garam kasar
- air secukupnya (sehingga telur tenggelam)
CARA-CARA PENYEDIAAN :
- Masukkan garam kasar dan air dalam periuk.
- Masak di atas api dan kacau sehingga garam kasar larut.
- Sejukkan terlebih dahulu larutan garam sebelum telur ayam dimasukkan.
- Simpan di tempat yang gelap selama 14 hari (2 minggu). Lagi gelap lebih bagus.
- Cukup 14 hari, air rendaman telur digantikan dengan air biasa.
- Simpan telur masin di dalam peti sejuk.
- Keluarkan dan rebus jika hendak di makan.
- Masak di atas api dan kacau sehingga garam kasar larut.
- Sejukkan terlebih dahulu larutan garam sebelum telur ayam dimasukkan.
- Simpan di tempat yang gelap selama 14 hari (2 minggu). Lagi gelap lebih bagus.
- Cukup 14 hari, air rendaman telur digantikan dengan air biasa.
- Simpan telur masin di dalam peti sejuk.
- Keluarkan dan rebus jika hendak di makan.
Kredit : Are Peace
Post a Comment